Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

Tüm fonksiyonların birbirleriyle ilişkileri Iglo Architects

Tüm fonksiyonların birbirleriyle ilişkileri Iglo Architects
REKLAM ALANI
27.11.2021
A+
A-

Düzen Laboratuvar’ın İstanbul’daki Şubesinde Iglo Architects İmzası!

Özel Düzen Laboratuvarları’nın İstanbul’daki üçüncü şubesinin tasarım ve uygulaması ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan Mimar Esen Akyar Karoğlu ve Mimar Zafer Karoğlu liderliğindeki Iglo Architects tarafından hayata geçirildi.

Birbirinden farklı ölçeklerde ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar Karoğlu ortaklığındaki Iglo Architects, Ankara merkezli Özel Düzen Laboratuvarları’nın Ataşehir Nida Kule içindeki şubesinin tasarım ve uygulamasını üstlendi. Daha önce Düzen Laboratuvarları’nın Mecidiyeköy’deki ikinci ve İstanbul’daki en büyük kompleksinin tasarımını da üstlenen Iglo Architects için projede halihazırda verilen üst düzey hizmet kalitesinin korunması en önemli kriterlerden biri oldu.

Altı metrelik tek cepheden doğal ışık alan, 100’er m2’lik iki kattan toplam 200 m2’lik bir alana sahip mekanda olabildiğince geniş ve konforlu bir lobi ve resepsiyon alanı, bir doktor odası, üç adet kan alma odası, ikram alanı, bir hemşire dinlenme odası, birisi engelli olmak üzere üç adet misafir tuvaleti, otel odası konforunda bir spermiogram odası, bir personel soyunma ve dinlenme odası, içinde personelin yemek yiyebileceği bir mutfak alanı ve en az 55 m2 olmak üzere bir laboratuvar alanı, projede Iglo Architects’ten tasarlanması beklenen hacimler olmuş.

Tüm fonksiyonların birbirleriyle ilişkileri Iglo Architects tarafından analiz edilmiş ve bu doğrultuda her bir fonksiyonun ihtiyacını optimum seviyede karşılayan hacimler atanmış ve yerleştirilmiş. Bu amaçla tüm mekanda ağaç yapısında bir kurgu oluşturulmuş ve tek bir arter ile tüm fonksiyonlara ulaşım hedeflenmiş. Mekan içinde binanın asansör kuyusunun oluşturduğu nişe resepsiyon ve kayıt bankosu konumlandırılmış; böylece oldukça konforlu ve geniş bir bekleme ve çocuk oyun alanı elde edilmiş. Giriş kapısı kaydırılarak arterin aksına alınmış.

Doktor odası, mekanın ortasında şeffaf bir hacim olarak konumlandırılmış. Bu sayede hem doktorun mekanın merkezinde olarak tüm birimlere hakim olması, hem de arkada kalan hacimlere doğal ışık aktarılması sağlanmış. Karşısındaki ikram bankosu, karşılama ve kayıt bankosunun uzantısı olarak, sonundaki numune bankosu ile birlikte bir ünite olarak tasarlanmış ve uygulanmış. Giriş katın doktor odasından sonraki arka bölümü, kan alma odalarına ve tuvaletlere ayrılmış. Bu mekanlar özel olarak numune hacimleri olarak tasarlanmış ve numunelerin hemşireler tarafından alınabileceği özel bölmeler oluşturulmuş.

Tek kol merdiven ile inilen alt katta arterin soluna düz bir hat halinde spermiogram odası, personel soyunma odası ve sekiz kişilik yemek masasına sahip bir mutfak alanı konumlandırılmış. Sağ tarafta kalan merdiven altına server odası yerleştirilmiş ve bu katın geride kalan 55 m2’lik kısmı laboratuvara ayrılmış.

Bütün projede 4000K günışığı LED aydınlatma tercih edilmiş ve tüm mekanın duvarlarında zeminden tavana depolama mobilyaları uygulanmış. Yüzey kaplaması olarak mekandaki hijyen duygusunu ve ışık miktarını artırmak adına Hi-Gloss beyaz laminat tercih edilmiş ve tüm zemin ve ıslak hacimlerde brüt beton desenli 60×60 cm ölçülerde porselen seramik uygulanmış. Projede antrasit renkli dekoratif havalandırma kanalları ve mekanik aksam, ayrıca duvarların 280 cm’den üstünün ve tavanın aynı renkte boyanması ile endüstriyel bir görüntü elde edilmiş.

Mekan çekimleri fotoğraf sanatçısı Fethi İzan tarafından yapılan Özel Düzen Laboratuvarları Ataşehir Nida Kule Şubesi, Denizhan MUTLAY ve Zafer KAROĞLU liderliğindeki Iglo Architects ekibi tarafından iki buçuk aylık sürede tasarlanmış ve uygulanmış.

 

Not: Görselleri yüksek çözünürlüklü olarak indirmek için üstüne tıklayın.

 

Iglo Architects Hakkında:

Iglo Architects, 2001 yılında Zafer KAROĞLU ve Esen AKYAR tarafından kuruldu. Bugüne kadar farklı sektörlerden gelen müşterileri için Türkiye’deki birçok şehirde ve yurt dışında mimari tasarım, proje ve uygulama alanlarında hizmet verdi. Mimarlık alanında işlevsel tasarımlar ve uygun maliyetli çözümler üreten Iglo Architects, kullanıcılara yepyeni bir tasarım süreci yaşatıyor; müşteri memnuniyetinden ve özenli bir ekip çalışmasından ödün vermeyerek yoluna devam ediyor.

Iglo Architects tasarımı Cimpor Çimento Fabrikası 2010 yılı, Mecaplast Ar-Ge yapısı 2011 yılında, Logipark Lojistik Tesisleri ise 2012 yılı Arkiv Seçkileri arasına girdi. P Blok Prodüksiyon ve Post-Prodüksiyon Stüdyosu 2010 Intera İç Mimarlık Ödülleri’nde ‘Ofis’ kategorisinde birinci, 2013 Leaf Interior Design Awards’ta ise ‘Yılın Ticari Yapısı’ kategorisinde finalist oldu. Tuzla’da tasarlanan Logipark Lojistik Tesisleri ayrıca 2013 Arkiv İşveren Ödülü’nü almaya hak kazandı.

ICI Fabrika ve Yönetim Binası projesi, 2014 yılında Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “Ofis Projeleri” kategorisinde de finale kalma başarısını gösterirken 2015 yılında Sign of the City gayrimenkul ödüllerinde “Devam Eden Projeler” kategorisinde En İyi Endüstri Yapısı ödülüne layık görüldü; aynı yıl, tüm dünyadan uluslararası mimari ve iç mimari projelerin yer aldığı prestijli paylaşım portali World Architecture Community’nin 19. Proje döngüsünde de kazanan projeler arasında yer aldı.

Iglo Architects tasarımı Parsan Genel Müdürlük ve İdare Binası, Cityscape 2015 Mimarlık Ödülleri’nde “Geleceğin Ticari Yapıları” kategorisinde finale kalırken, ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile Ortana Fabrika ve Yönetim Binası projeleri The Plan ödüllerinde “Production” kategorisinde finalist olma başarısını gösterdi. Iglo Architects, 2016 MIPIM ‘’Best Futura Project’’ kategorisinde Türkiye’den seçilen tek finalist olarak ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile yarıştı. ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi 2016 yılında American Architecture Prize “Honorable Mention” ödülünün, 2017 yılında ise “Ofis/Endüstri Yapıları” kategorisinde iF Design Ödülü’nün sahibi oldu.

Anatolia Tiles & Stone projesi 2017 yılında 2A Asia Architecture Awards 2017’de de finalist olarak yarıştı. Yine 2017 yılında Anatolia Tiles & Stone “Factories” kategorisinde, İzmir Satış Ofisi projesi ise “Office” kategorisinde, 24th Cycle of World Architecture Awards’a layık görüldü.

 

Daha fazla bilgi ve görsel malzeme için:

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.