Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahı, Türk ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin genişlemesine katkı sağlıyor

Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahı, Türk ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin genişlemesine katkı sağlıyor
REKLAM ALANI
28.06.2024
A+
A-

Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahı, Türk ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin genişlemesine katkı sağlıyor

Ankara’da düzenlenen “İpek Yolundan Orta Koridora” konferansında, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahının (Orta Koridor) daha da fazla kullanılması bağlamında ulaştırma ve lojistik zincirlerine yönelik beklentiler ve dünya devletleri açısından olası olumlu yönleri ele alındı. Uygun stratejik kararlarla Çin ve Avrupa pazarlarını Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye üzerinden birbirine bağlayan Orta Koridor, bölgesel ticareti artırabilir ve rota üzerindeki ülkeler arasındaki bağlantıyı geliştirebilir.

Bilindiği üzere Orta Koridor Çin, Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üzerinden geçerek Karadeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor. Bu rota, iki tür taşımacılığın aynı anda kullanılabileceği multimodal bir rotadır: demiryolu ve deniz.

Açıklama yok.

Türk uzmanların varsayımlarına göre, doğru yatırım kararları ve stratejik değişimler dikkate alındığında, Orta Koridor boyunca ticaret hacimleri 2030 yılına kadar üç katına çıkarken, aynı zamanda rota boyunca seyahat süresi de yarıya düşebilir. Orta Koridor, yerel ve bölgesel ekonomileri güçlendirecek ve ek istihdam yaratarak, destekleyici sanayilere yönelik talebi teşvik ederek ve iş çekerek daha geniş bir topluluğa fayda sağlayacak.

Açıklama yok.

Türkiye Ulaştım Sendikası Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, Orta Koridor’un potansiyelinin tam anlamıyla hayata geçirilmesinin, lojistik zincirine katılan tüm ülkeler için uzun vadeli kazançlar öngördüğünü belirtiyor. Aynı zamanda, Orta Koridorun geliştirilmesinde en önemli husus, güzergah boyunca altyapı sorunlarının aşılmasına ilişkin ekonomik maliyetlerin ve fırsatların analizidir.

Dünyadaki jeopolitik değişimler doğru yönlendirildiği takdirde daha büyük fırsatların önünü açmaktadır. Orta Koridorun gelişmesi Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye ekonomilerini kurumsal olarak bağımsız hale getirecek ve potansiyellerini artıracaktır. Orta Koridor, yerel ve bölgesel ekonomilerin gelişmesine katkıda bulunur, yeni işler yaratır, destekleyici endüstrilere yönelik talebi teşvik eder ve iş çekme açısından çok çeşitli insanlara fayda sağlar. Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye’den geçen kapsamlı bir ticaret ve lojistik rotası, farklı ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Orta koridor 2017 yılında faaliyete geçti ve mevcut Doğu-Batı yönündeki güzergahlara ciddi bir alternatif oluşturuyor. Çin – Aktau (Kuryk) – Bakü (Alyat) – Batum (Poti) güzergahı boyunca ve ayrıca yeni hat Bakü – Tiflis – Kars dahil olmak üzere üçüncü ülkelere multimodal taşımacılık hizmeti, en istikrarlı ve kabul edilebilir nakliye ve lojistik güzergahını sağlayabilir. bölge ülkeleri Kazakistan’ın Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye ile imzaladığı yol haritalarının uygulamaya konulması sayesinde Orta Koridornun önemi etkileyici bir şekilde artıyor.

Rotanın uzunluğu 11.000 kilometredir. Aynı zamanda mevcut üretim yılda 6 milyon tona ulaştı. 2023 yılında taşıma hacmi 2,76 milyon ton kargoya ulaştı; bu da 2022 yılına göre %65 daha yüksek. 2024 Ocak sonu itibarıyla taşıma 274,2 bin tona ulaştı. 2025 yılında ise yıllık 10 milyon ton seviyesine ulaşılması planlanıyor.

Açıklama yok.

«Turan» Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Profesör Doktor Elnur Hasan Mikail’e göre, Orta Koridor’un Çin için devam eden çekiciliği, Çin’in batı eyaletlerini geliştirme ve onlara bölgesel pazarlara erişim sağlama arzusundan kaynaklanıyor. Türkiye de kendi sebeplerinden dolayı rotayla aynı derecede ilgileniyor. Onun için, Kazakistan ve Azerbaycan’ın transit rolünü güçlendirmesi ve bir ulaşım merkezi haline gelmesi önemli.

– Orta Koridorun geliştirilmesi, Türk devletleri arasındaki tedarik hacminin artmasına büyük ölçüde katkı sağlıyor. Benim hesaplamalarıma göre Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye tüm ülkeler için ulaştırma ve lojistik iş birliğiyle Rusya’nın potansiyeline denk gelen 3,5 trilyon dolarlık bir ortak ekonomi oluşuyor. Orta Koridor sayesinde Azerbaycan ve Türkiye’ye büyük miktarlarda Kazak tahılı, Kazakistan’a ise Azerbaycan meyve ve sebzeleri tedarik edilecek. Aynı zamanda, Avrupa Birliği ülkeleri artık bu rotanın geliştirilmesiyle son derece ilgileniyorlar, çünkü bu ulaşım koridorunu Çin’den malların teslimi için ana koridorlardan biri ve aynı zamanda Çin’deki kendi transitleri olarak görüyorlar. Türkiye üzerinden Orta Asya ülkelerine düzeni tersine çeviriyorlar.

HABER MERKEZİ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.