Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

Kazakistan ile Katar arasındaki ilişkilerin tam teşekküllü stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi amaçtır

Kazakistan ile Katar arasındaki ilişkilerin tam teşekküllü stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi amaçtır
REKLAM ALANI
16.02.2024
A+
A-

Kazakistan ile Katar arasındaki ilişkilerin tam teşekküllü stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi amaçtır.

İlk kez Katar’a resmi ziyaret gerçekleştiren K.Tokayev için Diwan Amiri Sarayı’nda karşılama töreni düzenlendi.Tören sonrası K.Tokayev ve Al Sani arasında baş başa görüşme gerçekleştirildi.K.Tokayev, burada, Katar’ı ziyaret etme davetini büyük bir memnuniyetle kabul ettiğini belirterek, “Katar, İslam dünyasındaki önemli ve güvenilir ortağımızdır.” dedi.

İki ülke başkanları arasındaki düzenli toplantıların da gösterdiği gibi, Kazakistan, Sovyet sonrası alanda Katar için kilit bir ortak haline geliyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı K.Tokayev, Doha ziyareti sırasında Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani ile son 2 yılda dördüncü kez görüşmüş.

İlişkilere yeni bir ivme kazandırmanın zamanı geldiğine işaret eden K.Tokayev, Kazakistan ile Katar arasındaki ilişkilerin tam teşekküllü stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesinde mutabık olduklarını söyledi. K.Tokayev, karşılıklı ticareti 500 milyon dolara çıkarmayı önererek, bu kapsamda Katar pazarına makine, demir, çelik ve tarım ürünleri başta olmak üzere toplam değeri 250 milyon dolar olan ürün ihracatı gerçekleştirmeye hazır olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı K.Tokayev, dünyanın en büyük buğday ve un üreticilerinden biri olarak Katar ile tarım alanındaki işbirliğini genişletmeyi istediklerini, ayrıca bölge ekonomisini canlandırmak amacıyla da Katar’ı Körfez ile Orta Asya’yı birbirine bağlayan bir karma taşımacılık (intermodal) ulaşım ağı geliştirmeye davet etti.

Kazakistan ve Katar, yatırımların karşılıklı korunmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı, bu kapsamda iyi stratejik çalışmalar bekleniyor.Taraflar halihazırda ekonominin çeşitli sektörlerinde karşılıklı gelecek vaat eden projeler üzerinde çalışıyor. İşbirliğini güçlendirmek amacıyla Astana ve Doha bir yatırım koruma anlaşması imzaladı. Ülkeler 1,3 milyar dolarlık projeleri hayata geçirmeye başladı.
Örneğin Akmola bölgesinde Katarlı yatırımcıların katılımıyla tahıl işleme tesisi kurulması planlanıyor. Projenin tahmini maliyeti 200 milyon dolar.

Katar’ın son yıllarda kendi gıda güvenliğine büyük önem vermesi nedeniyle, Kazakistan Cumhuriyeti’nin bu alandaki büyük potansiyeli dikkate alınarak, tarım-sanayi kompleksi alanında Kazakistan ile işbirliğinin geliştirilmesi Tarımın geliştirilmesi, Doha’nın küresel gıda pazarındaki istikrarsız durumda ve tedarik zincirlerinin bozulmasında önemli tarım ürünlerinin tedariğinin çeşitlendirilmesine yardımcı olabilir.

Böylece, Emirlik’teki en büyük gıda güvenliği kuruluşu olan Katar şirketi HassadFood, Kazak tarımsal sanayi kompleksinin yetenekleriyle ilgilenmeye başladı. HassadFood İcra Kurulu Başkanı Mohammed Al Sada, şirketinin gıda güvenliğini sağlamak için ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmeyi planladığını kaydetti.

Bununla birlikte QatariPower International Holding, ChineseChina International Capital Corporation ve Kazak Baiterek holding, Kazakistan’da tarımsal sanayi kompleksinin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre taraflar, süt ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve ihracatını da içeren süt kümelenmesinin geliştirilmesi için Katar ve Çinli şirketlerin katılımıyla Kazakistan’da doğrudan bir yatırım fonu oluşturacak.

Bağlı kuruluşu Baladna tarafından temsil edilen Katarlı ortaklar Power International Holding, teknolojik bir ortak olarak hareket edecek ve oluşturulan fon, dünyadaki en büyük on süt ürünleri işleyicisinden biri olacak.

Bu, uzun vadeli yatırımları çekecek ve sadece süt endüstrisinin değil, aynı zamanda genel olarak Kazakistan’ın tüm tarımsal-sanayi kompleksinin gelişimine yeni bir ivme kazandıracaktır. Örneğin, ihracata ağırlık vererek tahıl ve baklagillerin yetiştirilmesi ve işlenmesi.

Bu bağlamda Astana’nın Doha ile ticareti artırmayı planladığını, Katar’a yaklaşık 243 milyon dolar değerindeki 60 emtia kaleminde yerli ürün ihracatını artırmayı planladığını belirtmek gerekir.
Astana ve Doha ayrıca süt çiftliği ve kümes hayvanı çiftliği projelerine ilişkin bir işbirliği anlaşması imzaladı.Katarlı yatırımcılar Kazakistan Cumhuriyeti’nin turizm sektörü ve sağlık sektörüyle ilgileniyor.Astana ve Doha askeri işbirliğini aktif olarak geliştirme niyetindedir. Toplam 18 milyar dolara yakın yatırım için çeşitli ticari belgelere imza atılmış. Bu, ekonomik işbirliğini geliştirmede kararlılığımızı gösteriyor.

İki lider Katar ile Kazakistan arasındaki işbirliğinin stratejik ortaklık seviyesine geçmesinden büyük mutluluk duyduklarını ve ülkelerin büyük işbirliği potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA

kaynak : Fotoğraf: www.akorda.kz

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.