Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

İlham Aliyev, Aşkabat’ta Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’ne katıldı

İlham Aliyev, Aşkabat’ta Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’ne katıldı
REKLAM ALANI
28.11.2021
A+
A-

İlham Aliyev, Aşkabat’ta Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’ne katıldı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi 28 Kasım’da Türkmenistan’ın Aşkabat kentinde düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev toplantıya katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i karşıladı.

Devlet başkanları fotoğraf çektirdi.

Ardından Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı XV Zirvesi’ne katılmak üzere Türkmenistan’a gelen diğer konukları karşıladı.

Devlet ve hükümet başkanları ortak fotoğraf çektirdi.

Zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov yaptı ve katılımcıları selamladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EİT başkanlığının Türkmenistan’a geçtiğini söyledi.

Ardından başka konuşmalar yapıldı.

Devlet başkanı zirveye hitap etti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşması

– Sayın Başkan, sevgili kardeşim Gurbangulu Malikguliyevich.

Değerli devlet ve hükümet başkanları.

Sayın Genel Sekreter.

Kardeşim Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a misafirperverliği için teşekkür eder, Türkmenistan’ı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndaki (EİT) başarılı başkanlığından dolayı tebrik ederim.

Bu vesileyle kardeş Özbekistan’ı EİT başkanlığını üstlenmesinden dolayı tebrik ediyor ve Örgüt liderliğinde başarılar diliyorum.

Azerbaycan ECO’nun aktif bir üyesidir. EİT üyesi ülkelerle ilişkilerimiz dostluk ve karşılıklı saygıya dayanmaktadır. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Bağlantısızlar Hareketi de dahil olmak üzere uluslararası platformlarda ECO üye ülkeleri ile etkin bir şekilde işbirliği yapıyoruz.

EİT Araştırma Merkezi Tüzüğü, Mart ayında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın XIV. Zirvesinde imzalandı. Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in girişimini destekledikleri için üye ülkelere teşekkür ediyorum. Azerbaycan, ülkemizde yer alacak Merkezin etkin bir şekilde işletilmesi için elinden geleni yapacaktır. Diğer üye ülkeleri bu önemli girişime katılmaya davet ediyorum.

Son 18 yılda Azerbaycan ekonomisi hızla gelişti ve gayri safi yurtiçi hasılası üç kattan fazla arttı.

Büyük çaplı reformlar sonucunda Azerbaycan’da verimli bir yatırım ortamı yaratılmıştır. Dünya Bankası’nın Doing Business raporuna göre Azerbaycan, 190 ülke arasında 28. sırada yer alıyor. Azerbaycan ekonomisine yarısı dış yatırım olmak üzere 280 milyar dolar yatırım yapılmıştır.

Stratejik döviz rezervlerimiz dış borcumuzun 6 katı.

Azerbaycan’ın dış borcu, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının sadece yüzde 17,3’ü kadar. 2030 yılı sonuna kadar bu rakamı yüzde 10’a indirmeyi planlıyoruz.

Son 18 yılda Azerbaycan’da yoksulluk oranı yüzde 49’dan yüzde 6’ya düştü. Ülkede işsizlik yüzde 6 civarında.

Azerbaycan’ın başarıları uluslararası kuruluşlar tarafından çok takdir edilmektedir. Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre Azerbaycan, hükümetin uzun vadeli stratejisi açısından dünyada 10. sırada ve ülkenin reform taahhüdü açısından 5. sırada yer alıyor. Davos raporuna göre Azerbaycan elektriğe erişim açısından dünyada 2., demiryolu hizmet verimliliği açısından 11., hava taşımacılığı hizmetleri açısından 12., liman hizmetleri verimliliği açısından 25. ve karayolu altyapı kalitesi açısından 27. sırada yer almaktadır. .yerindedir.

COVID-19’a gelince, Azerbaycan bu yıl Ocak ayının ortalarında bir aşı kampanyası başlattı. Ülkenin yetişkin nüfusunun yüzde 60’ından fazlası iki doz aşı ile aşılanmıştır.

Ülke bugüne kadar COVID’den etkilenen kişi ve işletmelere yaklaşık 3 milyar dolarlık sosyo-ekonomik destek sağlamıştır. 2022 yılında bu amaçlarla devlet bütçesinden 1,6 milyar dolarlık bir mali destek paketi ayrılacak.

Azerbaycan, pandemi ile mücadele için küresel çabaları harekete geçirmek için önemli adımlar atıyor. “Aşılanmış milliyetçiliğe” karşı güçlü muhalefetimizi her zaman vurguluyoruz.

Bu yıl Azerbaycan’ın inisiyatifiyle Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu, tüm ülkelerin aşı kullanması için eşit fırsatlara ilişkin kararları kabul etti.

Ayrıca Azerbaycan, koronavirüsle mücadeleyi desteklemek için doğrudan ve Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla yaklaşık 80 ülkeye doğrudan mali ve insani yardım sağlamıştır.

Değerli meslektaşlarım, 2020 yılında Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını 30 yıla yakın süren işgali sona erdi. 44 günlük Vatanseverlik Savaşı, Ermenistan’ın yenilgisiyle ve 10 Kasım 2020’de bir kapitülasyon eylemi imzalamaya zorlanmasıyla sonuçlandı. Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden tesis etti. Azerbaycan, 1993 yılında kabul edilen ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekilmesini talep eden dört BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını sağlamıştır.

İşgal sırasında bu bölgelerdeki tüm şehirler ve köyler, kültürel ve dini miras anıtları da dahil olmak üzere Ermenistan tarafından tahrip edildi. Ermenistan, tüm Müslümanlara yönelik hakaret ve nefret gerekçesiyle camilerimizi yıktı, domuz ve inek ahırı olarak kullanmak da dahil olmak üzere hakaret etti. İşgal sırasında bu bölgelerdeki 67 camiden 65’i tamamen yıkılmış, diğer iki cami ağır hasar görmüştür. Mezarlıklar da tahrip edildi.

Bölgelerin kurtarılmasından hemen sonra, şimdiden ön sonuçları olan büyük ölçekli yeniden yapılanmaya başladık. Azerbaycan sadece mali kaynaklarına güvenerek sıfırdan yeni şehirler ve köyler inşa ediyor. Bu yıl devlet bütçesinden bu amaçlar için 1.3 milyar dolar ayrıldı. 2022 yılında bu iş için en az aynı miktar tahsis edilecektir.

Kurtarılmış Karabağ ve Doğu Zengazur yeşil enerji bölgeleri ilan ettim. Kurtarılan alanların kanıtlanmış potansiyeli, 7.200 megavat güneş ve 2.000 megavat rüzgar enerjisidir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın son zirvesinde meslektaşlarıma Zengazur koridoru hakkında bilgi verdim. Bugün Zengazur koridorunun gerçeğe dönüştüğünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir parçası olacak. ECO üye devletlerinin bu koridoru kullanacağından eminim.

İlginiz için teşekkür ederiz.

kaynak:https://president.az/articles/54432

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.