Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

Bakanımız Derya Yanık Batman’da Sivil Toplum Buluşmaları 5’inci Toplantısına Başkanlık Etti

Bakanımız Derya Yanık Batman’da Sivil Toplum Buluşmaları 5’inci Toplantısına Başkanlık Etti
REKLAM ALANI
07.02.2022
A+
A-

Batman, Türkiye
Yazdır
Bakanımız Derya Yanık Batman’da Sivil Toplum Buluşmaları 5’inci Toplantısına Başkanlık Etti
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, ülkemiz içinde terör örgütlerinin artık can çekiştiğini belirterek, “Hükümet olarak büyük bir kararlılıkla, ülkemizin düzenini ve huzurunu perçinleyecek, terör örgütlerine ve destekçilerine rağmen bölgenin en istikrarlı ülkesi olmaya devam edeceğiz. Bugün topraklarımızda bombalar patlamıyor, terör örgütü PKK gençleri ve çocukları kandırıp, yahut kaçırıp kendisine militan olarak devşiremiyorsa bunda bu kararlılığımızın etkisi çok açıktır” dedi.

Bakan Derya Yanık, bir dizi ziyaret için gittiği Batman’da 5’incisi gerçekleştirilen Sivil Toplum Buluşmaları toplantısına başkanlık etti. Burada yaptığı konuşmada, şehit ve gazilerin birlik ve beraberliğin en büyük nişanesi olduğunu belirterek, bugün dünyanın 30 ayrı ülkesinde şehitlikleri bulunduğunu, 30 ayrı ülkede Türk milletinin onurunun yaşatıldığını ifade etti. Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Ülkemiz içinde terör örgütleri artık can çekişiyor. Hükümet olarak büyük bir kararlılıkla, ülkemizin düzenini ve huzurunu perçinleyecek, terör örgütlerine ve destekçilerine rağmen bölgenin en istikrarlı ülkesi olmaya devam edeceğiz. Bugün topraklarımızda bombalar patlamıyor, terör örgütü PKK gençleri ve çocukları kandırıp, yahut kaçırıp kendisine militan olarak devşiremiyorsa bunda bu kararlılığımızın etkisi çok açıktır. Sınır ötesinde görev yaparak terör örgütü PKK’nın ve diğer terörist unsurların ülkemize sızmasını engelleyen kahraman askerlerimize saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. Ülkemizin huzurunu sağlamak üzere görev yapan güvenlik güçlerimize, askerimize, polisimize, korucularımıza selamlarımı ve minnetlerimi ifade ediyorum.”

Artık terör örgütlerinin bu topraklarda yaşayan kimseye bir faydası ya da vaadi olamayacağının açıkça ortaya çıktığını vurgulayan Yanık, etnik kimlikler kullanılarak bölge halkına en büyük zararın bu örgütler tarafından verildiğini, bölgenin gelişmesi, güçlenmesi ve zenginleşmesinin önüne geçmek için her türlü terör unsurunun kullanıldığına dikkati çekti.

Sağlanan huzur ortamıyla bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin turistlerin ziyaret ettiği, istihdamın arttığı, halkının güven içinde gelecek hayalleri kurduğu, gelişmeye açık bölgeler arasında yer aldığını aktaran Yanık, bölgenin güvenliği ve huzuru için canlarından geçen şehitler ve gazilerin payını kimsenin inkar edemeyeceğini bildirdi.

“Sağladığımız istihdam imkanlarını daha da genişlettik”

Bakanlık olarak sundukları birtakım hizmetlerle, şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının mutlu, huzurlu ve güvenli bir şekilde hayat sürmelerini sağlamak üzere manevi, ekonomik ve sosyal desteklere kolayca ulaşabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Yanık, bu anlamda 219 bin 407 kişilik büyük bir aileye hizmet ettiklerine işaret etti. Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ailenin 12 bin 461 şehidi vatanımızın bağımsızlığı, milli ve manevi değerlerimizin korunması adına canlarını feda ederek cennetle müjdelenenler arasında yerlerini aldılar. 30 bini aşkın şehit yakınımız ise onların aziz hatıralarına layık olmaya çalışıyorlar. Ülkemize yönelen her türlü tehdide karşı kendini siper eden 37 bine yakın gazimiz ve onların 78 bini aşkın yakını da bu büyük ailenin en saygıdeğer üyelerinden. Bunların yanında, 9 bin 342 vazife malulü ile 26 bin 814 vazife malulü yakınına da Bakanlık olarak hizmetlerimizden faydalananlar arasında. Hain terör saldırılarına maruz kalarak yaralanmış 701, vefat etmiş 4 bin 408 sivil ile 5 bin 770 sivil yakını olmak üzere toplam 219 bin 407 kişiye hizmet veriyoruz. AK Parti hükümetleri olarak şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımız için sağladığımız istihdam imkanlarını daha da genişlettik. Bu milletin varlığı, bekası, geleceği, güvenliği için canını vermiş şehitlerimize, onların ailelerine, gazilerimize, onların yakınlarına hizmet etmek bizim için önemli.”

Son zamanlarda düne kadar şehit yakınlarının adını ağzına almayanların, gazilik nedir aklının köşesinden geçmeyenlerin, birdenbire şehit yakınlarını ve gazileri hatırladıklarını gördüklerini söyleyen Yanık, “Bunu gündelik siyasetin bir kavga başlığı haline getirmeyi düşünenler varsa buna önce biz bakanlık olarak ve elbette ki sizler şehit yakınları ve gaziler olarak muhakkak suretle bir karşı duruşumuzun olacağını, buna izin vermeyeceğimizi, bu tertemiz alanı hiçbir türlü tartışmanın ne siyasi ne bir takım nüfus simsarlıklarının tarafı haline getirmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Şehit yakını ve gazilere yönelik çalışmalar

Geçen yıl yaptıkları düzenleme ile terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına tanınan istihdam hakkını 1’den 2’ye çıkardıklarını anımsatan Yanık, 2013’te hiçbir istihdam hakkı bulunmayan vazife ve harp malullüğü kapsamındaki Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı mensubu güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1 istihdam hakkı sağladıklarını kaydetti.

Hiçbir istihdam hakkı bulunmayan diğer kamu kurumlarındaki vazife malulleri ile terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelen terör mağduru sivil vatandaşlara da 1 istihdam hakkı sağladıklarını bildiren Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2016’da istihdam hakkından yararlanarak atanan hak sahiplerine, atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ibraz ettikleri unvanlara atanma hakkı getirdik. 2017’de gazi veya malul olan hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanlara memur unvanıyla atanma hakkını getirdik. İstihdam hakkının kullanılmasında 45 yaş sınırını kaldırdık. Şehit yakınlarından ana, baba veya kardeşlerin istihdam hakkını kullanmaması durumunda eş veya çocuklardan toplam iki kişinin istihdam hakkından faydalanmasını sağladık. 2002 yılına kadar sadece 6 bin 315 kişiye istihdam sağlanmışken 2002’den bugüne kadar 40 bin 329 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının istihdam imkanlarından faydalanmasını sağladık. Böylece toplam 46 bin 644 kişiyi çalışma hayatına dahil ettik.”

İstihdam hakkı dışında şehitlerin 1 yakınının, vazife malulü ve malul gazilerinin kendilerinin konut sahibi olmaları için, Toplu Konut İdaresinden, faizsiz kredi almalarını ve bu faizsiz krediyi 240 aya kadar yayılan vadede ödeme kolaylığı sağladıklarını bildiren Yanık, engellilik oranı yüzde 90 veya daha fazla olan gazilerin hareket kabiliyetlerini artıran bir takım ekipmanlardan Özel Tüketim Vergisini (ÖTV) kaldırdıklarını dile getirdi.

Şehit yakını ve gazilere, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım hatlarından ücretsiz olarak yararlanma imkanı sunduklarını, bu kapsamda bugüne kadar 200 bin 975 ücretsiz seyahat kartını sahiplerine ulaştırdıklarını belirten Bakan Yanık, terör mağduru sivil vatandaşlara aylık bağlanması ve istihdam imkanı sağlayarak destek olduklarını, su ve elektrik ücret indiriminin kapsamını genişlettiklerini, sendikaların şehit yakınları ve gazilere yardım yapabilmelerine imkan tanıdıklarını, şehitlerin anne babalarına aylık bağlanmada muhtaçlık şartını kaldırdıklarını vurguladı.

Vazife malullüğü kapsamında olup da ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı alamayanların da bu imkandan faydalanmalarını sağladıklarını, başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır, malul olan gazilere sağlanan bakım desteğini asgari ücretin net tutarının 2 katına çıkarttıklarını dile getiren Yanık, şehit yakınlarına araç alımlarında 1 seferliğe mahsus ÖTV muafiyeti getirdiklerini, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, şehit olan kamu görevlilerinin çocuklarının tamamı ile kardeşlerinden birine askerlik muafiyeti sağladıklarını bildirdi.

2 bin 716 şehidin adı Türkiye’nin dört bir yanında yaşatılıyor

Terör eyleminin önlenmesinde yardımcı oldukları sırada şehit olan sivillerin çocuklarıyla kardeşlerinin tamamına askerlik muafiyeti getirdiklerini kaydeden Yanık, bakanlık olarak 332 bini aşkın şehit yakını ve gaziyi evlerinde ziyaret ederek, onlarla kucaklaştıklarını, birlik beraberliği her fırsatta gösterdiklerini ifade etti.

Şehitlerin aziz hatıralarını yaşatmak için kuruluş binalarına, cadde, sokak, park gibi alanlara isimlerini verdiklerini dile getiren Yanık, 2 bin 716 şehidin adının bugün Türkiye’nin dört bir yanında yaşatıldığını anlattı. Hizmet yelpazesini her geçen gün genişlettiklerine işaret eden Yanık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim sosyal hizmet anlayışımız, bütün vatandaşlarımızı kucaklayan engin bir şefkatin vücut bulmuş hali gibidir. Bu anlamda eğitimden sağlık hizmetlerine, toplumsal ve ekonomik haklardan sosyal yardımlara, şehit yakını ve gazilerimizin yanında olduğumuz gibi çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize değer katmak isteyen bütün vatandaşlarımızın yanındayız. Şehit yakını ve gazilerimizin ekonomik ve sosyal statüsünü yükseltmeye yönelik kararlar aldık. Şehit yakını, gazi ve gazi yakını politikaları konusunda yeni bir vizyon ortaya koyarak Türkiye’yi örnek alınan bir ülke haline getirdik. Şehitlik ve gazilik öyle ulvi bir makamdır ki, bu dünyaya ait hesaplar bu makamları zedeleyemez. Vatanı, dini ve milleti için canından geçmiş bir kardeşimiz asla ve asla eğriye, yanlışa, harama tevessül etmez. İftihar kaynağımız olan şehit ve gazilerimizin insanüstü fedakarlıklarıyla korudukları bu toprakları, sağduyu, emek ve adil paylaşımla kalkındırmaya devam edeceğiz.”

Yanık, Batman Belediyesi Kadın İş Geliştirme Merkezi’nin açılışına katıldı

Batman’daki temaslarını sürdüren Bakan Yanık, daha sonra Aile Destek Merkezi’nde incelemelerde bulundu, kursiyer kadınlarla sohbet etti. Batman Belediyesi Kadın İş Geliştirme Merkezi’nin açılışına da katılan Yanık, burada yaptığı konuşmada, merkezin hayırlı ve bereketli üretimlere vesile olmasını diledi.

İş hayatında kadınların biraz daha fazla yer almasının özellikle disiplin ve sorumluluk anlamında çok etkisi olacağını belirten Yanık, “Kadınların hayatın her alanında yer alması ve fırsat eşitliğinin sağlanması AK Parti hükümetleri olarak her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı.” ifadelerini kullandı.

Yanık, ülkenin her bölgesinde bu konuyla ilgili çalıştıklarını, varsa dezavantajları ortadan kaldırmak için çabaladıklarını aktararak, kadınların karar alıcı mekanizmalarda yer almaları, ekonomik ve ticari hayata daha etkin katılabilmeleri için de onlara her türlü desteği verdiklerini, her türlü engeli ortadan kaldırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Güçlü ve özgüvenli Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirirken kadınların da büyük bir sorumluluk taşıdığı kanaatinde olduklarını ifade eden Yanık, bu noktada, kadınların ekonomik ve sosyal yaşama aktif katılımlarının sağlanması için kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesinin de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yanık, “Bu hedefle kadınları, aileyi ve toplumu güçlendiren birçok yasal ve yapısal düzenleme yaptık. Fakat bunlar kadar, bu adımlara zemin oluşturacak ekonomik ve sosyal iyileşmeleri de ihmal edemeyiz.” diye konuştu.

Batman’da kadınların Çok Amaçlı Toplum, Aile Destek ve İş Geliştirme Merkezleri vasıtasıyla desteklenmesini önemli bulduklarına işaret eden Yanık, “Bölgenin, senelerce terör örgütünün pençesinde, gelişmesinin ve refahının önündeki engelleri bu sayede teker teker kaldırıyoruz. Bölgede huzur ve güvenin tesisiyle ekonomik istikrarın, öncelikle bölge halkına fayda sağladığına akabinde ülkemizde katma değer oluşturduğuna şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Yanık, tüm çalışmalarında ana motivasyon kaynağının geleceğe güçlü ve müreffeh bir Türkiye bırakmak ve ülkenin gelecekte dünyanın söz sahibi ülkeleri arasındaki konumunu pekiştirmek olduğuna dikkati çekerek, bu doğrultuda dezavantajlı tüm kesimleri güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Ele ele vererek birçok sorunun üstesinden gelebileceklerini ve çocuklara daha iyi yarınlar sunacaklarını dile getiren Yanık, şunları kaydetti:

“Bu amaca ulaşmak üzere yaptığımız çalışmalardan biri de Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımız oldu. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB, çeşitli sivil toplum kuruluşları da kadın girişimciliği alanında önemli çalışmalar yürütüyor. Bakanlık olarak bizler de bu faaliyetlere kimi zaman destek sağlayarak kimi zaman doğrudan eşlik ederek dahil oluyoruz ve her zaman iş birliği içinde hareket ediyoruz. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde kadın kooperatiflerinin de ayrı bir öneminin olduğu kanaatindeyiz. Kadın kooperatiflerinin sayılarının artırılması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortaklığında Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü’nü 30 Ekim 2018’de imzaladık. Protokolü, 12 Temmuz 2021’de iki yıl süreyle yeniledik ve tekrar çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Protokolün yerelde uygulanması kapsamında, Bakanlığımızın 81 il müdürlüğü koordinasyonunda Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları oluşturduk.”

Kadın kooperatiflerinin sayısı arttı

Aile ve Sosyal Hizmerler Bakanı Derya Yanık, çalışma gruplarıyla 825 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirerek 39 bin 305 kişiye ulaştıklarını, 378 kadın kooperatifini ziyaret ederek 525 yeni kadın kooperatifi kurulmasını teşvik ettiklerini bildirerek, Bakanlık görevini devraldığında 400 olan kadın kooperatifi sayısının bugün itibarıyla 571 olduğuna işaret etti. Batman’da da 13 kadın kooperatifinin faaliyete geçtiğini anlatan Yanık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kooperatifler Anadolu’da yüzlerce yıldır varlığını sürdüren ve bizim kültürümüze ait özgün yapılar. Sadece ticari değil, insani yanı da çok güçlü olan birliktelikler. Anadolu’da kooperatiflerin tarihini Bacıyan-ı Rum’dan başlatmak mümkündür. Kadınların birbirlerine destek oldukları, aile ekonomisine katkı sağlarken sosyalleştikleri ve üretkenliklerini ortaya çıkardıkları bu meclisler, günümüzde kadınların potansiyelini yurt dışına taşıyacak özelliklere sahipler. Bacıyan-ı Rum, sadece kadınlara bir şeyi nasıl yapacağını öğreten değil aynı zamanda ahlak, davranış mektepleri. Biz her zaman kendisi için istediğini başkaları için de isteyen insan karakterini inşa eden bir kültürün çocuklarıyız. Dolayısıyla bugün de kooperatiflerimizi sadece bir şeylerin yapıldığı değil, kadınların birbirine dostluk, arkadaşlık ettiği, dayanışma gösterdiği, omuz verdiği, destek olduğu birer okula dönüştürme yükümlülüğüz var. İnşallah bunu buralarda hep birlikte el ele, beraber yerine getireceğiz, başaracağız ve buradan hem Anadolu kültürünün o taşıdığı has mayanın ne olduğunu hem de üretmenin aslında dayanışmayla ne kadar daha kolay olduğunu hem kendimize hem ülkemize hem de dünyaya göstereceğiz.”

Daha sonra açılışını yaptığı merkezi gezen Bakan Derya Yanık, Valiliğe geçerek, Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin ile görüştü, ilde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. AK Parti Batman İl Başkanlığını ziyaret eden Yanık’ı parti binası önünde İl Başkanı Akif Gür, yönetim kurulu üyeleri ve partililer karşıladı.

Ziyaret kapsamında, görevi başında şehit olan Abdulrezzak Kanat’ın ailesini ziyaret eden Bakan Derya Yanık, Batman Kız Çocuk Evindeki çocuklarla da bir araya geldi.

 

Paylaş

Bakanlık Bağlantıları

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/bakanimiz-derya-yanik-batman-da-sivil-toplum-bulusmalari-5-inci-toplantisina-baskanlik-etti/

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.